Агрометеорологічні умови перезимівлі озимих сільськогосподарських культур в лютому на території Рівненської області

Агрометеорологічні умови лютого відзначалися переважно як задовільні для перезимівлі озимих сільськогосподарських культур. Різкі перепади температур та тривалі відлиги, що були характерні для цього місяця, не сприяли збереженню загартованості рослин, а навпаки, призводили до їх розгартовування. В результаті цього існувала висока ймовірність, що посіви озимих сільськогосподарських культур відновлять вегетацію в ослабленому стані.

Протягом місяця посіви зимуючих сільськогосподарських культур знаходились у фазі зимового спокою.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння не опускалась нижче 3-5º морозу і була значно вищою розрахункових критичних температур вимерзання, які протягом місяця для озимини становили 10-15° морозу.

Промерзання ґрунту на полях із озимими сільськогосподарськими культурами відмічалося в першій декаді та в останній день лютого. Станом на 10 лютого глибина промерзання ґрунту на більшій частині території області складала 10-11см, на півночі – 20см, на кінець місяця глибина промерзання не перевищувала 2-3см. В решту днів місяця ґрунт був талий.

Сніговий покрив утворювався в окремі дні місяця, однак його тривалість залягання була тимчасовою. Лише на останній день першої декади лютого на більшій частині території області було проведено снігомірну зйомку, за результатами якої середня висота снігового покриву не перевищувала 2см.

За зимовим визначенням запасів продуктивної вологи (станом на 8 лютого 2020 року) в метровому шарі ґрунту містилося 101-187мм, в орному шарі – 21-41мм. Відносно минулорічних значень такі запаси продуктивної вологи були на 18-22% меншими, а в орному шарі південних районів – у 2 рази меншими.