Врожайні якості зерна озимої пшениці на території Рівненської області в 2019 році

Кожного року, після настання фази розвитку «повна стиглість» на посівах озимої пшениці, агрометеорологи Рівненського обласного центру з гідрометеорології проводять визначення врожайних якостей зерна даної сільськогосподарської культури. Врожайні якості (властивості) зерна озимої пшениці – це здатність різних партій зерен одного і того ж сорту давати в різних умовах агротехніки неоднаковий врожай.

Врожайні властивості зерна формуються під впливом широкого спектру факторів, із яких найбільш важливими є погодні умови: температури повітря, кількість опадів, відносна вологість повітря, вологозабезпеченість рослин впродовж вегетації.

Визначення врожайних якостей (властивостей) зерна озимої пшениці базується на «екологічній моделі» формування врожайних властивостей зерна, яка розроблена в Одеському селекційно-генетичному інституті. Рівень врожайних властивостей може бути підвищений, середній та понижений. Основними факторами формування врожайних якостей зерна є: середня температура повітря, середня відносна вологість повітря, кількість опадів, кількість днів з температурою повітря +25°С і вище та +10°С та нижче, кількість днів з відносною вологістю повітря ≤50 % та ≥80 %, які розраховані по основних міжфазних періодах: колосіння-молочна стиглість, молочна стиглість-воскова стиглість, воскова стиглість-повна стиглість. Кожний з цих параметрів оцінюється за десятибальною шкалою. При цьому, найвищий бал відповідає оптимальному значенню фактора.

За проведеними розрахунками, у 2019 році загалом на території Рівненської області врожайні властивості зерна озимої пшениці очікуються середнього рівня, при цьому в центральних районах рівень врожайної якості зерна наближається до пониженого. Для порівняння, у минулому році врожайні властивості зерна були пониженого рівня по всій території області.